Fræna VGS > Nyheter > Studietur til Balkan

Studietur til Balkan

Elever fra 3ST1 internasjonal klasse på studietur til Balkan i uke 43

3st1 - internasjonal klasse er på studietur til Balkan. Et stop var Sarajevo, med bl.a besøk i Srebrenica museet, byvandring, en tur til Bob banen på OL anlegget fra 1984 som under krigen på 90-tallet ble brukt av sniperskyttere. Besøket av Srebrenica museet har gjort sterkt inntrykk. Her blir folkemordet fra 1995 dokumentert med bilder og film.

Klassen besøkte bobsleighbanen fra vinter-OL i 1984 i Sarajevo. Da OL skulle arrangeres på Lillehammer i 1994, var det mye diskusjon om etterbruk av anleggene. For Sarajevos del førte krigen på 90-tallet til at bobsleighbanen ble brukt som arena for krigshandlinger. I dag står den som et tragisk minne i dalsiden over Bosnia og Hercegovinas hovedstad. I skogen rundt er det fortsatt ueksploderte miner som minner alle om tragedien for over tyve år siden.

Sarajevo Bobsleighbane
Bobsleigh med elever

Bobsleighbane i Sarajevo (Bosnia-Hercegovina)

Å overvære hopp fra Stari Most er obligatorisk på besøk i Mostar. Turfølget fra Fræna vidaregående skole samlet 35 Euro som var minimumsbeløpet som hopperne krever for å foreta hoppet fra 24 meters høyde og ned i Neretva. I dag skal klassen besøke UWC (United World College) i Mostar før ferden går videre mot Kroatia og Adriaterhavskysten.

På besøket av UWC møtte elevene fire norske ungdommer som går på skole der. Rektor på skolen har også bodd i Norge et par år.

Dubrovnik 2

Dubrovnik (Kroatia)

Srebrenica Museum

Elever og lærere fikk oppleve middelalderbyen Dubrovnik fra sin beste side. Byen, som har en lang og stolt historie, har også vært synlig i flere filminnspillinger. Pippi Langstrømpe, James Bond og Game of Thrones har alle benyttet elementer fra den vakre Adriaterhavsbyen for å skape den rette stemningen.

Mostar Stari Most

Stari Most i Mostar (Bosnia-Hercegovina)