Fræna VGS > Nyheter > Risikovurdering Koronaviruset

Risikovurdering Koronaviruset

Fylkeskommunedirektøren har i besluttet at alle planlagte utenlandsreiser (elev-/gruppeturer) framover skal avlyses. Beslutningen gjelder for alle planlagte turer ut skoleåret 2019/2020.

Videre er det anbefalt å avlyse planlagte besøk fra utlandet.

Skolen gjennomfører fortløpende risikovurderinger i forbindelse med Koronaviruset.

Oppdaterte tiltak fra fylkeskommunen pr 18.03.2020:

Informasjon til elevar og føresette.

Alle vidaregåande skolar i Møre og Romsdal er stengt.

Heimeundervisning.

Stopp av reiser og innstramming av møter.

----------------------------------------------------------------------------------

Hvis du tilhører en av følgende grupper, så skal du være hjemme:

-Du mistenker at du kan være smittet.
-Du mistenker at du kan være smittet og venter på svar på prøven.
-Du har fått bekreftet at du er smittet.
-Du er bekreftet syk av covid-19, men trenger ikke å legges inn på sykehus.
-Du har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle, eller bor sammen med en som er bekreftet smittet (nærkontakt).
-Du har vært i et område med vedvarende spredning av covid-19 sykdom.

Elever som må holde seg hjemme, vil fortsatt kunne jobbe med skolearbeidet sitt dersom de er friske nok. Dette løses ved hjelp av undervisningsopplegg på læringsplattformen Itslearning.

Skal jeg være hjemme hvis jeg har vært på reise?

Alle som har vært i områder med vedvarende smitte, skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.
Dette omfatter å:
-ikke gå på jobb eller skole
-unngå reiser
-ikke ta offentlig transport
-unngå andre steder der man lett kommer nær andre
-unngå nær kontakt med andre
Anbefalingen har tilbakevirkende kraft. Det betyr at du i 14 dager etter hjemkomst må følge med på om reisemålet ditt legges til på lista over områder med vedvarende smitte. Hvis det skjer, skal du holde deg hjemme og ta kontakt med fastlegen. Får du ikke tak i fastlegen, ring legevakta på 116 117.

Råd for å unngå smitte:
• God håndhygiene er å vaske hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Alkoholbasert hånddesinfeksjon f.eks. Antibac brukes hvis ikke håndvask er mulig.
• God hostehygiene er å hoste i papirtørkle som kastes straks etter bruk etterfulgt av håndvask,
eller hoste/nyse i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
• Hold avstand (minst 1-2 meter) til andre personer

• Ikke håndhils eller gi klemmer til hverandre

o Munnbind anbefales ikke for friske personer (da man oftere tar seg til ansiktet ved bruk av dette, hvilket kan lede til økt risiko for å overføre virus fra hender til slimhinner i øyne, nese og munn).
o Dersom man er syk eller omgås personer med påvist smitte, kan munnbind anvendes for å hindre spredning til andre.

Eksamen og standpunktkarakter

Hvis skoleeier må avlyse eksamen i mai og juni 2020 på grunn av korona-viruset, vil elevene likevel få vitnemål.

Regelverket åpner ikke for å omgjøre siste halvårsvurdering til en standpunktkarakter. Det vil være opp til hver skoleeier å vurdere om man har tilstrekkelig grunnlag for å sette standpunktkarakter. Skolen kan bruke både det eleven har vist i opplæringen fram til nå, og eventuelt hjemmearbeid som grunnlag for å vurdere eleven. Dette gjelder både ved langvarig karantene og ved stengte skoler.

Midlertidig unntak fra dokumentasjonskravet ved fravær av helsemessige grunner

Ut skoleåret vil elever som har fravær av helsegrunner, slippe å gå til fastlegen for å få dokumentert fraværet.

Bakgrunnen for dette er at helsepersonell må prioritere annet arbeid, blant annet med koronaviruset. Helsedirektoratet har bedt om at elever ikke oppsøker fastlegen for å få dokumentasjon på fravær av helsemessige grunner.

Kunnskapsdepartementet har besluttet at unntaket fra dokumentasjonskravet for fravær skal gjelde ut skoleåret 2019/2020. Fra skolestart høsten 2020 vil de vanlige kravene til dokumentasjon igjen være gjeldende.

Foreldre til elever under 18 år og elever som er myndige, kan selv skrive egenmelding. Egenmelding kan skje gjennom telefon, sms eller mail. Unntaket fra fraværsreglene gjelder fra 4. mars 2020. Endringen gjelder både for fraværsgrensen i videregående, og for føring av fravær på vitnemål og kompetansebevis i grunnskolen og videregående.